Lemmikin turkin hoito

Lemmikin turkki voi olla lyhyt tai pitkä, karkea tai sileä, kihara, laineikas tai suora. Turkin kunnosta täytyy pitää säännöllisesti huolta, olipa turkki millainen tahansa. Turkinhoitoa on muiden hoitotoimenpiteiden tavoin hyvä opetella jo pienestä pitäen. Turkinlaaduissa on yksilöllisiä eroja ja karvapeitteen kunto vaihtelee iän, ympäristön, ravinnon ja hoitajan mukaan. Sopiva tyyli löytyy kokeilun ja tasapainottelun kautta. […]

Cat dog and kitten are sleeping on the carpet

Lemmikin turkki voi olla lyhyt tai pitkä, karkea tai sileä, kihara, laineikas tai suora. Turkin kunnosta täytyy pitää säännöllisesti huolta, olipa turkki millainen tahansa. Turkinhoitoa on muiden hoitotoimenpiteiden tavoin hyvä opetella jo pienestä pitäen.

Turkinlaaduissa on yksilöllisiä eroja ja karvapeitteen kunto vaihtelee iän, ympäristön, ravinnon ja hoitajan mukaan. Sopiva tyyli löytyy kokeilun ja tasapainottelun kautta. Jos olet epävarma siitä, miten lemmikkisi turkkia tulisi hoitaa, on kasvattaja tai rotuyhdistys se taho, josta neuvojen kysyminen kannattaa aloittaa.

Turkin laadusta ja pituudesta riippumatta paras tulos saavutetaan säännöllisellä hoidolla ja ripauksella maalaisjärkeä. Turkinhoitotyylejä ja ohjeita on paljon. Muutama perusohje on kuitenkin hyvä muistaa.

Lemmikkiä ei kannata pestä liian usein, muuten sen turkista ja ihosta häviää niiden luonnollinen rasva. Pesu on paikallaan, kun lemmikki on likainen tai haisee voimakkaasti. Takutkin lisääntyvät tahmaisessa turkissa eikä likaista karvaa saa harjattua katkomatta. Aina ei tarvitse pestä koko lemmikkiä, vaan riittää kun suihkutat vain sottaiset kohdat eli esim. tassut tai pissakarvat.

Lemmikin pesu

Softcare Shampoo eläimille 250 ml

Aloita kastelemalla turkki kunnolla, turkin laadusta ja määrästä riippuen tämä voi viedä aikaa. Shampoon voi levittää koko lemmikkiin kerralla tai pestä turkin osissa niin, että levitetään shampoo ensin takapäähän ja huuhdellaan. Sitten pestään keskiselkä ja vatsa ja taas huuhdellaan. Lopuksi pestään etuosa ja pää. Varo lemmikin silmiä. Oli pesutyyli sitten mikä tahansa, niin shampoo tulee huuhdella pois huolellisesti. Softcare shampoo on sulfaatiton.

 

Pitkäkarvaisissa turkeissa kannattaa aina käyttää hoitoainetta. Sen käyttö helpottaa turkin käsittelyä, vähentää sähköisyyttä ja auttaa turkkia hylkimään likaa. Turkki on hyvä puristella mahdollisimman kuivaksi ennen hoitoaineen levittämistä. Turkin voi puristella sormin tai käyttää pyyhettä. Litimärässä turkissa aine ei vaikuta parhaalla mahdollisella tavalla ja suuri osa aineesta valuu suoraan viemäriin. Hoitoaine levitetään koko turkkiin ja sen annetaan vaikuttaa ohjeen mukaan. Myös hoitoaine huuhdellaan pois huolellisesti.

Softcare Hoitoaine turkille 250 ml

 

Softcare Hoitospray turkille 250 ml

Pesun jälkeen koira kuivataan huolellisesti pyyhkeillä. Kuivatessa kannattaa muistaa, että pyyhkeellä ennemmin puristellaan vesi turkista, kuin hangataan. Jos hankaat turkkia rajusti pyyhkeellä, niin saat vain turkin menemään solmuun. Voit suihkuttaa turkkiin hoitosprayta, joka helpottaa turkin selvittämistä sekä antaa turkille kauniin kiillon ja estää sähköisyyttä.