Erilaiset nahkatyypit

Nahkasohvaa tai asustetta valittaessa on tärkeä huomioida nahkatyyppien erilaiset ominaisuudet.

Aniliininahka

Aniliini on kallein, luonnollisin ja pehmein nahkatyyppi. Se on läpivärjätty ja siinä on vain läpivärjäys ilman muita pintakalvoja. Se hengittää parhaiten, mutta likaantuu muita nahkalaatuja helpommin. Auringonvalon UV-säteet saattavat haalistaa tiettyjä värejä.

Villianiliininahka

Kuten aniliininahka, mutta siinä voi olla pieniä luonnon epätasaisuuksia. Hinnaltaan edullisempi.

Semianiliini

Semianiliini on läpivärjättyä nahkaa, mutta siinä on ohuelti viimeistelyaineita pinnassa, joten se on jonkin verran kulutusta kestävämpi eikä niin arka likaantumaan kuin aniliini. Ei aivan yhtä pehmeä kuin edelliset.

Antiikkiviimeistelty nahka

Nimensä mukaisesti patinoituneen tai vanhan näköinen nahka, johon on erilaisin, läpikuultavin värikerroksin aikaansaatu patinoitu pinta. Nahan suojana on kirkas lakka. Käytössä moniväriefekti saattaa kulua pois.

Pintavärjätty nahka

Pintavärjätty nahka on useilla silake-, väri- ja lakkakerroksilla pinnoitettu nahka. Sen pinta voi olla myös martioitu eli kuvioitu uudelleen muistuttamaan nahan kuviointia. Se hengittää huonommin, mutta kestää paremmin kulutusta, eikä lika imeydy niin helposti. Hoidon laiminlyönti lisää kuivumisen ja halkeilun riskiä.

Nupukki

Nupukki on nahkatyyppi, josta martiopinnan (nahan tiivis pinta) yläosaa on hiottu kevyesti. Näin on aikaansaatu samettimaisen pehmeä pinta. Arka likaantumaan, ja nukkaa saattaa myös irrota kovassa kulutuksessa. Kannattaa aina suojata.

Haljas

Haljasnahka on halkaistua nahkaa, josta martiopuoli on käytetty pintanahkana ja alapuoli erotettu haljaaksi. Voidaan pinnoittaa esim. polyuretaanilla tai vahoilla valmistettaessa Bycast-, PullUp-, tai Bonder Leather nahkoja.

Mokkanahka

Mokka on myös halkaistun nahan keskiosaa ja se on viimeistelty tasalaatuiseksi, mokkapintaiseksi. Mokka ei ole yhtä luja kuin pintanahka vetolujuudeltaan. Mokka likaantuu helposti. Pienet tahrat voidaan puhdistaa mokkakumilla, suuremmat pinnat suositellaan antamaan ammattilaisen tehtäväksi. Kannattaa suojata.

Bycast tai pull-up

Polyuretaanilla pinnoitettua haljasta, käytännössä keinomateriaalia pinnaltaan. Naarmuuntuu helposti; taitekohtiin saattaa tulla vaaleita jälkiä. Hoidetaan kuten muovipintoja. Ei tarvitse hoitovahausta, eikä suojausta.

Bonded nahka

Bonded nahka on pinnoitettua nahkaa, joka on liimattu yhteen sitovan kankaan avulla nahkajäänteistä. Se on päällystetty polyuretaanilla tai muulla vastaavalla keinoaineella ja pintaan on lisätty nahan kuviointi.

Valitse oikea Softcare-tuote

  Softcare
Nahkasuoja
Softcare
Vesipohjainen Nahkasuoja
Softcare Nestemäinen nahanpesu– ja Leather Cleaner -nahan­puhdistus­­aine Softcare Leather
Balsam -nahan­hoito­aine
Softcare Keinonahan pesuaine
Aniliininahka X X X X  
Semianiliininahka  X X X X  
Antiikkiviimeistelty nahka X X X X  
Peitevärjätty nahka  X X X X X
Bycast, Pull-up     X X   X
Bonded nahka    X X   X
Mokka ja nupukki X X X    
Karvainen nahka / turkis X X X    
Keinonahka     X     X