Puupinnat ja ulkokalusteet

Softcare tuotteilla voit hoitaa myös monia puupintoja Jos kalusteesi on viimeistelty lakkaamalla, silloin et voi yleensä itse tehdä pinnalle mitään toimenpiteitä sen vaurioiduttua. Lakatun pinnan korjaamiseen tarvitaan yleensä ammattilaisen apua, sillä pinta on hiottava uudelleen ja lakattava sen jälkeen. Omatoimisesti on vaikea saada tasainen lopputulos ja siisti pinta. Lakattua pintaa on helpompi korjata jos se […]

Softcare tuotteilla voit hoitaa myös monia puupintoja

Jos kalusteesi on viimeistelty lakkaamalla, silloin et voi yleensä itse tehdä pinnalle mitään toimenpiteitä sen vaurioiduttua. Lakatun pinnan korjaamiseen tarvitaan yleensä ammattilaisen apua, sillä pinta on hiottava uudelleen ja lakattava sen jälkeen. Omatoimisesti on vaikea saada tasainen lopputulos ja siisti pinta. Lakattua pintaa on helpompi korjata jos se on umpipuuta. Silloin siinä on hiontavaraa ja korjaus voidaan tehdä turvallisesti. Viilutetuissa pinnoissa käytetään hyvin ohuita kerroksia, jopa 0.7 mm, puuvilua levyn pinnassa. Tällaisen pinnan vaurioiduttua ei sille käytännössä voi tehdä mitään.

Jos kalusteesi tai käsiteltävä puupinta sen sijaan on ennestään pintakäsittelemätön tai se on käsitelty öljyämällä tai vahaamalla, löytyy Softcare sarjasta siihen hoitoaineet.

Erilaisilla puupinnoilla ei sinällään ole vaikutusta hoitoon. Sisäkalusteissa käytetään yleisesti kotimaisia puulajeja, kuten koivua, mäntyä ja jonkin verran kuusta. Näistä on myös lämpökäsiteltyjä versioita. Lämpökäsittelyllä saadaan puu paremmin säilyväksi, sen väri muuttuu lämpimän ruskeaksi ja puun eläminen vähenee. Kaikkia näitä eri tyyppejä puita voidaan öljytä Softcare puuöljyllä ja mehiläisvahalla tai antiikkivahalla.

Softcare puuöljyllä voidaan käsitellä sisäkalusteita, mm. tiskipöydän puutasoja, ruokapöytiä ja erilaisia paneeleita ja muita puurakenteita. Käsitellessäsi tiskipöydän tasoa, levitä öljyä pinnalle ainakin 4 kertaa peruskäsittelyvaiheessa. Öljy imeytyy ja kuivuu n. 10 tunnissa. Kuivumisen jälkeen tee uusi käsittely, kunnes olet saavuttanut pinnan, joka ei enää ime öljyä. Näin saat erittäin kestävän ja erilaisia keittiössä tulevia tahroja hylkivän pinnan. Jos haluat siistiä pinnasta naarmuja, voit hioa pintaa hienolla santapaperilla ja öljytä sen uudelleen. Öljyäminen on syytä toistaa n. puolen vuoden välein tai kun pinta tuntuu kuivalta.

Mehiläisvaha on hienostunut pintakäsittelyaine esim. ruoka- ja sohvapöydille, tuoleille jne. Jos pinnasta haluaa paremmin suojatun, voi sen ensin öljytä ja sitten vahata kun öljy on kuivunut. Softcare Hoitovaha on oikea tuote tähän. Levitä ohut kerros kerrallaan puulle. Ei tarvitse kiillotusta vaan Hoitovahan luonnon öljyt ja mehiläisvaha antavat kauniin, silkkimäisen kiillon.

Softcare hoitovaha on oikea tuote, jos aiot vahata vanhoja lakkaamattomia puupintoja. Joskus lakan halkeillessa hieman voit myös paikata pintaa Antiikkivahalla. Halkeillut lakkapinta huononee nopeasti, varsinkin kostealla pyyhittäessä, veden imeytyessä lakkapinnan halkeamiin, tummuvat ne ikävän näköisiksi. Vaha levitetään pinnalle ohuena kerroksena ja annetaan kuivua. Sen jälkeen pinta kiillotetaan pehmeällä, nukkaamattomalla rätillä tai pehmeällä harjalla.

Ulkomaalaiset puulajit ovat myös yleistyneet. Varsinkin tiikki ja muut tummat ns. kovapuut ovat suosittuja siirtomaa tyylisissä ja muissa vastaavissa sisäkalusteissa ja puutarhakalusteissa tiikki ja kovapuu ovat olleet suosittuja pitkään. Sisäkäytössä nämä puupinnat kannattaa vahata joko Softcare Hoitovahalla tai Antiikkivahalla riippuen siitä, haluaako kiiltävän vai matan lopputuloksen.

Ulkokäytössä pinnat öljytään Softcare puuöljyllä. Näin pinnat säilyvät hyvännäköisinä, eivätkä halkeile sateessa ja auringonvalossa. Myös kyllästetyt kalusteet, laatat ja muut rakenteet kannattaa öljytä säännöllisesti. Näin puupinnat eivät halkeile, vaan pysyvät kauniina ja säilyvät paremmin.

Jos puupintoja tarvitsee puhdistaa, on siihen tehokas ja sopiva aine Softcare Nahanpesuaine. Sillä lähtee pintakäsittelemättömästä ja vahatusta ja öljytystä pinnasta lika helposti ja naarmuttamatta.

Muovi on nyt yleisin ulkokalusteiden materiaali. Sitä myydään polyrottinkina, aintwoodina ja muina luonnollisia pintoja vastaavina pintoina. Polyrottinki on yleisin materiaali. Se eo varsimaisesti tarvitse muuta hoitoa, kuin pesun. Se kannattaa pestä Softcare vahapesulla, koska se pesee ja vaha tekee pinnalle vettä hylkivän pinnan, joten kalusta on pesun ja sateen jälkeen se kuivuu nopeammin käyttökuntoon. Tämä, kuten kaikki Softcare ulkokalusteiden pesu ja hoitoaineet ovat luonnossa helposti hajoavi9a eivätkä vahingoita ruohokenttää.

Aintwood eli Muovipuu on yleisimmin ulkopöydissä käytetty materiaali. Sen ongelma käytön kannalta on huokoisuus. Sen pienet huokoset imevät ruoasta oölyä ja kuuman makkaran osuessa pinnalle, siihen jää helposti jälki. Softcare Muovipuun suoja on tuote, joka suojaa pinnan niin, ettei rasva pääse imeytymään huokosiin eikä pinta pala niin herkästi.

Muovisissa ulko- ja terassikalusteissa on yleisiä verhoilutyynyt. Kangas tyynyt likaantuvat ja niihin kertyvä lika ja myös kaupunkipöly ja siitepöly voivat olla vaikeasti irrotettavia. Tekstiilisuoja antaa hyvän ja kestävän suojan näitä vastaan. Lika irtoaa helposti ja esim. siitepöly allergioista kärsivät pystyvät helposti imuroimaan ja purauttamaan pölyn pois, kun se ei ole imeytynyt kuituihin.