Softcaren nahanhoitovinkit

Nahka on yksi parhaista luonnonmateriaaleista. Muokkauksen jälkeen nahasta voidaan valmistaa monia käyttöesineitä, koska se on pitkäikäistä ja sen kulutuskestävyys on erinomainen.

Nahka on yksi parhaista luonnonmateriaaleista. Muokkauksen jälkeen nahasta voidaan valmistaa monia käyttöesineitä, koska se on pitkäikäistä ja sen kulutuskestävyys on erinomainen. Huonekalujen verhoiluun käytetään yleensä naudan vuotia, kuten myös usein kenkiin, laukkuihin ja asusteisiin. Koska erilaiset nahkalaadut eroavat paljon toisistaan, niiden hoito vaatii tarkkuutta.

Nahkakalusteiden hoito Softcare aineilla

Nahkakalusteen pinta puhdistetaan ensin pesuaineella ja annetaan kuivua hyvin. Tämän jälkeen tehdään suojakäsittely, jonka kuivuttua lisätään hyvin ohut hoitovahakerros. Pari kertaa vuodessa tehty hoitovahaus pitää nahan kimmoisana estäen kuivumisen ja halkeilun.

Työvaihe 1: puhdistus

Nahkakalusteet tulee puhdistaa säännöllisesti, sillä ne keräävät pölyä, likaa, tupakansavua ja rasvaa. Nämä kertyvät vähitellen nahan huokosiin ja kerrostuvat näkyväksi liaksi, joka täytyy poistaa säännöllisesti.

Käytöstä riippuen riittää imurointi 1-2 viikon välein tekstiilisuulakkeella ja pyyhintä Softcare nahanpuhdistusaineeseen tai Nestemäiseen nahanpesuaineeseen kostutetulla pehmeällä liinalla. Puhdistusaine imeytyy nahan huokosiin, työntää lian pois sekä syväpuhdistaa nahan. Älä koskaan puhdista nahkaa astianpesuaineella, sillä se poistaa nahan luonnollista rasvaisuutta ja nahka kuivuu sekä alkaa halkeilla helposti. Softcare pesuaineilla voit puhdistaa myös keinonahkaa ja muovia.

Työvaihe 2: suojaus

Nahka kannattaa suojata heti uutena Softcare Nahkasuojalla tai Softcare Vesipohjaisella Nahkasuojalla likaantumista ja kastumista vastaan. Nahkasuoja muodostaa nahan huokosiin molekyyliverkon, joka estää niin vesi- kuin rasvapohjaisenkin lian imeytymisen pintaa syvemmälle. Suojaus ei vaikuta nahan hengittävyyteen eikä ulkonäköön.

Bycast, Pull Up ja Bonded nahka sekä keinonahka ovat muovilla pinnoitettuja, ja niitä ei voi suojata normaalilla Softcare Nahkasuojalla. Se aiheuttaa muovipinnalla harmaita jälkiä. Käytä näille pinnoille vesipohjaista suojaa. Kokeile aina ennen käsittelyä näkymättömälle pinnalle.

Suojaus tehdään puhtaalle, kuivalle pinnalle ennen hoitovahausta. Tee työ hyvin tuuletetussa tilassa. Sumuta noin 15 cm etäisyydeltä niin, että pinta kostuu kevyesti. Levitä mahdolliset valumajäljet sienellä tai pehmeällä liinalla ja anna kuivua ilmavasti täysin kuivaksi ennen käyttöä. Anna suojatun nahan kuivua kaksi vuorokautta ennen hoitovahauksen suorittamista.

Varsinkin aniliininahka ja ohuesti pinnoitettu semianiliininahka vaativat suojausta. Softcare Nahkasuoja sopii erinomaisesti myös mokka- ja nupukkipinnoille. Noudata valmistajan hoito-ohjeita.

Suojatulta pinnalta lika lähtee helposti pois ja huonekalu säilyy uudenveroisena. Suojaus kannattaa uusia 2 – 4 vuoden välein käytöstä riippuen. Suojauksen tehon voi testata vesipisaralla: jos pisara jää kellumaan pinnalle, suojaus on kunnossa.

Työvaihe 3: hoitovahaus

Nahan avoin, hengittävä rakenne sallii materiaalin luontaisten rasvojen ja kosteuden haihtumisen, joten kosteus- ja rasvatasapainoa on ylläpidettävä säännöllisellä hoidolla 2 – 3 kertaa vuodessa. Liiallinen kuivuminen voi johtaa ensin pinnan kovettumiseen ja istuinpussien näkymiseen sekä myöhemmin halkeiluun ja vaurioitumiseen. Vauriot ovat yleensä pysyviä. Nahka täytyy siis pitää kimmoisena hoitoaineella.

Softcare Nahan hoitobalsami sisältää nahan tarvitsemia luonnonöljyjä ja kosteuttajia. Se levitetään sienellä hyvin ohuena kerroksena nahan pintaan pyörivin liikkein. Kerralla levitetään vain sen verran kuin nahka imee, ylimääräinen vaha voidaan pyyhkiä pois kuivalla, pehmeällä liinalla. Softcare nahkabalsami on erittäin riittoisaa.

Aniliini ja muut ohuesti viimeistellyt nahat saattavat tummua vahattaessa. Tämä johtuu öljyjen kostuttavasta vaikutuksesta, mutta alkuperäinen väri palautuu muutamassa päivässä hoitovahan imeydyttyä. Jos olet epävarma lopputuloksesta, kokeile ensin näkymättömään paikkaan.

Keinonahkaa ja polyuretaanipinnoitettua Bycastia, Pullup ja Bonded nahkaa ei tarvitse hoitovahata lainkaan.

Tiesitkö, että Softcare nahkatuotteilla voit hoitaa ja suojata kalusteiden lisäksi myös laukut, nahka-asusteet, kengät, satulat ja muut nahka harrastevälineet aina koirien valjaisiin asti?