Mattojen hoito-ohjeet

Mattojen pesu ja hoito tehdään aina valmistajan ohjeiden mukaan. Perushuoltoon kuuluu säännöllinen imurointi ja puhdistus. Suojaus estää lian ja kosteuden imeytymisen maton kuituihin ja helpottaa puhtaanapitoa.

Maton yleisin materiaali on tekstiili. Se voi olla luonnonkuitua tai tekokuitua tai niiden seosta. Mattojen huollon kannalta on tärkeää tuntea maton kuitumateriaalit. Ne saa yleensä selville helposti maton takana olevasta hoito-ohjeesta tai sitten myyjältä löytyy tarkat tiedot, jotka kannattaa ostohetkellä pyytää.

Luonnonkuiduista puuvilla ja pellava (harvinainen), sisal ja juutti likaantuvat suojaamattomina helposti. Villa ja silkki taas ovat luonnostaan jonkin verran paremmin likaantumista vastaan parempia. Keinokuiduissa langan kudostapa taas vaikuttaa olennaisesti likaantumiseen.

Ensisijainen pesu ja hoito tehdään aina valmistajan ohjeiden mukaan. Kaikkien mattojen perushoito on aina säännöllinen imurointi mattosuulakkeella riittävän usein. Jos tarpeen esim. kokolattiamattojen hoidossa ja varsinkin kulkuväylillä harjaavalla mattosuulakkeella. Imurin tehon tulisi olla riittävä, jotta varsinkin pitkänukkaisen maton kuitujen pohjasta saakka saadaan kaikki lika ja mineraalipöly pois. Jo maton nukassa on mineraalispohjaista pölyä tai hiekkaa, kuluttavat ne kuituja nopeasti.

Puhdista tahrat heti

Mattoa ei koskaan pitäisi päästää todella likaiseksi. Varsinkin nukkamatto kätkee yllättävän paljon likaa sisäänsä. Lika pinttyy ja kuluttaa mattoja. Pese siis matto mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Poista matoista tahrat heti tuoreeltaan. Kun likatahra on päässyt pinttymään, on sen poisto usein paljon vaikeampaa ja lian laadun tunnistus vaikeampaa. Käytä aina sopivaa Softcare tahranpoistajaa tai pesuainetta lopputuloksen varmistaaksesi. Erilaiset tahrat vaativat erilaiset puhdistuskonstit ja aineet. Jos olet epävarma, noit aina kysyä neuvoja Soft Protectorilta  info@www.softcare.fi tai 09-8870430. Käytä aina ammattipesulaa tai pesijää, ellet ole varma taidoistasi.

Suojaus helpottaa mattojen puhdistamista ja pidentää käyttöikää

Mattojen suojaus likaantumista vastaan. Softcare suojista löytyy erinomaiset suojat, joilla voit käsitellä mattosi turvallisesti likaantumista vastaan tai pyytää suojaus palveluna käsittelijöiltämme. Suojaus estää lian ja kosteuden imeytymisen maton kuituihin ja helpottaa näin olennaisesti puhtaanapitoa. Lika ja nesteet eivät imeydy kuituihin ja matot puhdistuvat helpommin. Imurointi helpottuu ja pesuvälit pitenevät. Tahrat eivät kiinnity matton lujasti. Suojaus sopii kaikille kuiduille ja kaikille väreille. Suojaa on saatavana kuluttajille suihkepullossa ja ammattikäyttöön litratavarana.  Suojaa saa sekä vesi- että liuotinpohjaisena, molemmat saman tehoisia. Käytetään 1,5-3 dl / m2, riippuen maton paksuudesta.

Jos matosta täytyy poistaa hajuja, esim. lemmikkien eritteistä tai homeesta johtuvia, löytyy Softcare sarjasta oma hajunpoistaja, joka hajottaa tehokkaasti orgaaniset hajut ja tekee kohdasta tuoksuttoman, ei vain peitä hajua.