Villavaatteiden ihanuudesta

Rakkaimpia vaatteita varmasti jokaisen suomalaisen kaapissa on villasukat. Mutta villasta on moneksi. Villa säätelee kehon lämpötilaa, sopeutuen sekä kylmään ja lämpimään ilmaan. Talvisin villalla on erityisesti lämpöä eristävä vaikutus. Villalla on myös antibakteerisia ominaisuuksia. Se estää epämiellyttävien hajujen syntymistä tehden siitä täydellisen materiaalin mm. alusvaatteille ja sukille. Villalla on itsepuhdistavia ominaisuuksia ja villavaatteet onkin helppo […]

Person holding a mug

Rakkaimpia vaatteita varmasti jokaisen suomalaisen kaapissa on villasukat. Mutta villasta on moneksi. Villa säätelee kehon lämpötilaa, sopeutuen sekä kylmään ja lämpimään ilmaan. Talvisin villalla on erityisesti lämpöä eristävä vaikutus. Villalla on myös antibakteerisia ominaisuuksia. Se estää epämiellyttävien hajujen syntymistä tehden siitä täydellisen materiaalin mm. alusvaatteille ja sukille.

Villalla on itsepuhdistavia ominaisuuksia ja villavaatteet onkin helppo pitää puhtaana. Villaa ei tarvitse pestä usein vaan usein pelkkä tuuletus riittää. Pese villavaatteet vain silloin kun niissä on näkyvä tahra. Pesu kannattaa tehdä kun tahra on vielä tuore, ettei se ehdi kiinnittyä kuituihin tiukemmin. Villa on joustava materiaali; se pitää muotonsa hyvin ja rypistyy vain harvoin. Jos villavaate on hieman kutistunut, sen saa usein miten venytettyä alkuperäiseen muotoonsa märkänä.

Villavaatteiden hoito ja pesu

Oikein hoidettuina villavaatteet ja -asusteet kestävät pitkään. Useasti villavaatteiden pesu hoituu pesukoneessa villapesuohjelmalla, mutta mikäli villavaatteen hoito-ohjeessa on maininta käsinpesusta, tai erittäin hellävaraisesta pesusta, tulee villavaatteiden pesu tällöin tehdä käsin. Tarkasta siis aina pesuohje.

 

Villavaatteiden pesu aloitetaan liuottamalla pesuaine huolellisesti veteen, käytä aina nestemäistä villalle tarkoitettua pesuainetta. Itse pesu tulee puolestaan hoitaa melko nopeasti. Villaa ei varsinaisesti tule liottaa, ja pesun yhteydessä kannattaa välttää turhaa hankausta ettei villavaate vanu.

Pesun jälkeen villavaatteesta puristetaan ylimääräinen vesi kevyesti pois. Asettele vaate esim kuivan froteepyyhkeen päälle ja kääri rullalle. Purista vaatetta pyyhkeen sisällä, niin, että ylimääräinen vesi imeytyy pois. Villa kestää myös kevyen linkouksen.

Wool cleaning detergent bottle

 

Villavaate kuivataan pesun jälkeen aina vaakatasossa. Paras paikka villavaatteen kuivaamiselle on lämmin ja ilmava paikka. Villaa ei tule pesun jälkeen viedä kuivumaan paikkaan jossa se voisi altistua auringon valolle eikä vaatteita myöskään tule kuivattaa lämpöpatterin päällä.

Villavaatteiden säilytys on suositeltavaa tehdä väljästi laskostettuna. Villavaatetta ei ole suositeltavaa ripustaa henkariin pitkiksi ajoiksi, sillä villa vaate saattaa venyä/menettää muotonsa. Lisäksi säännöllinen tuulettaminen on tärkeä osa villavaatteiden hoitoa. Vaate kannattaa ravistella kevyesti ennen tuulettamista. Villaiset talvivaatteet laitetaan kesäsäilöön puhtaina.